Chudokrevnost čili anémie

Pokud bych se měl zamyslet nad „stálicemi“, tedy nejčastějšími potížemi, kvůli kterým klienti navštěvují moji poradnu, pak bych vysoko na přední příčky pomyslného žebříčku umístil právě chudokrevnost. A možná trochu neskromně ihned dodám, že se jedná o obvykle velmi dobře řešitelnou potíž.

Podstatou anémie je snížená schopnost červených krvinek přenášet kyslík. V krvi je obvykle málo jak červených krvinek, tak i krevního barviva. Snížen bývá i poměr červených krvinek k celkovému objemu krve. Jedná se o typickou potíž u některých veganů či vegetariánů, kteří nerespektují vhodné složení stravy. V dnešním článku pojednávám o nekomplikované anémii, která není projevem hlubšího a daleko závažnějšího onemocnění, jakým může například být mnohočetný myelom.

Jaké jsou typické příčiny vzniku anémie? Je to buď porucha krvetvorby, přílišná ztráta červených krvinek, případně nárůst celkového množství plazmy – tedy tzv. diluční anémie. Té se ale v dnešním článku věnovat nebudu.

Kdy máme myslet právě na tuto diagnózu? Klíčovými slovy by mohly být například bledost pokožky a sliznic, vyčerpání, snadná unavitelnost a celkový pokles výkonnosti, abych zmínil ty nejčastější projevy. Diagnózu nám vždy potvrdí nebo vyvrátí teprve laboratorní vyšetření krve, o které můžeme požádat praktického lékaře, nebo se jako samoplátci rozjet na odběrné místo, jak se můžete dočíst v článku Zajděte si na odběr krve. Bez lékaře. Tady je návod. V laboratoři bychom si měli nechat stanovit hladinu železa v séru a především ferritin, který vypovídá o stavu zásob železa v organismu. První ukazatel rozhodně nestačí, protože ten může být zcela v pořádku, přestože anémií trpíme. Ten druhý je ovšem zcela zásadní. Již několikrát jsem ale viděl, že praktický lékař hladinu ferritinu prověřit nenechat a na základě stanovené hodnoty železa v séru pacientovi oznámil, že se ho anémie netýká. Já jsem však požadoval stanovení ferritinu, který anémii jasně prokázal. (Toto je častý scénář, protože stanovení ferritinu pojišťovnu stojí někde okolo 229,- Kč, zatímco „obyčejné“ železo v séru jen 19,- Kč. (Unilabs; ceny platné k 28. 9. 2023). Možná ale máte štěstí a váš poctivý praktik či specialista na vás šetřit nebude.) Toto vyšetření zpravidla opakuji po 3 měsících, abych mohl prověřit, jak organismus na doporučený režim reaguje.

Kde jsou však z mého pohledu skutečné kořeny těchto potíží? Naprostou většinu chudokrevných klientů v mé poradně tvoří ženy, které dlouhodobě nemají v pořádku menstruační cyklus. Trpí tedy určitou hormonální nerovnováhou a nadměrným krvácením často v kombinaci s migrénami a dalšími potížemi, které mohou vypovídat o tom, že klientka ke svému ženství nepřistupuje v souladu s přírodou. Zde narážím na hormonální antikoncepci, injekce na oddálení menstruace a spoustu další chemie, kterou si do organismu dobrovolně někteří lidé „cpou“. Za takové výmysly ovšem musí velmi draze zaplatit, a to někdy i cenu nejvyšší. Více jsem o tomto tématu psal v článku Když ženství pláče, žena nemůže být šťastná. Buďme si jistí, že pokud jdeme proti tomu, co je pro náš organismus správné a přirozené, odplata nás nemine. Vést válku sám se sebou se nevyplácí, protože se jedná o předem prohraný boj.

Aby se železo z potravy do organismu dobře vstřebávalo, je nezbytné, aby dobře fungovala trávicí soustava. Klíčem ke vstřebávání železa je kyselé prostředí v žaludku, který musí vyrábět dostatek kyseliny chlorovodíkové. Ke sníženému vstřebávání železa často přispíváme také tím, že před jídlem a/nebo během jídla či po něm pijeme, čímž ze žaludku odplavujeme žaludeční kyseliny, případně snižujeme jejich trávicí schopnosti. Našemu zažívání velmi prospěje, když ne méně než půl hodiny před jídlem a zároveň alespoň půl hodiny po jídle nepijeme vůbec.

Jak si tedy pomoci v případě, že už anémií trpíme? Z mé zkušenosti si troufám tvrdit, že rozhodně ne užíváním syntetického železa. Tyto doplňky stravy často vyvolávají nemalé zažívací obtíže, které obvykle končí tím, že pacienti již po krátké době „umělé“ železo odmítnou užívat. Co když je ale skutečná příčina „někde jinde“? V naší stravě se totiž může nacházet dostatek železa, ale náš organismus ho nezvládne do organismu vstřebat. Zde přichází ke slovu homeopatie ve formě celostní léčby a v neposlední řadě také Schüsslerova sůl č. 3 Ferrum phosphoricum DHU D12, která proces vstřebávání železa do organismu zásadním způsobem podporuje. (Ráno a večer vycucat 1 tabletu dle homeopatických pravidel. Jedna tableta 2x denně opravdu stačí, vyšší dávkování je zcela zbytečné, byť ho výrobce na obalu uvádí. Jasně, chce prodat :—-)

Svým chudokrevným klientům také doporučuji užívání vitamínů řady B, a to především kyselinu listovou (vitamín B9) a také vitamín B12 – nikoliv cyanokobalamin, ale jeho netoxickou formu zvanou metylkobalamin. Tyto vitamíny s metabolismem železa velmi úzce souvisí. Takové doplňky stravy nabízí např. firma Jamieson. Je třeba se také zaměřit na doplňování vitamínu C, který taktéž pomáhá vstřebávat železo do organismu. Tento vitamín se v hojné míře nachází například v brokolici, červené paprice, jahodách, pomerančích a citronech. S citrusovými plody a ovocem obecně ale musíme v chladných obdobích zacházet opatrně, protože ochlazují náš organismus, což především v zimním období může vést ke zdravotním potížím. Pokud se rozhodneme pro doplněk stravy, pak volme vitamín C v lipozomální formě. Je ovšem nutné dramaticky omezit konzumaci cukru. Více se dočtete v článku Minerály a vitamín C – užíváte je (ne)správně?.

Kromě podpory vstřebávání železa je samozřejmě žádoucí, abychom zvýšili přísun vhodné formy železa do organismu. K tomuto účelu bohatě poslouží minerální vody s vysokým obsahem železa. Klienti, kteří do mé poradny dojíždějí z okolí Náchoda, dobře znají minerální pramen Ostrá voda, který se nachází v nedaleké Třtici. Kdo je z větší dálky, vystačí si s minerálkou Rudolfův pramen, která mimo jiné obsahuje také velmi slušné množství hořčíku a vápníku. (Běžně je k dostání v například v Albertu.) Jedna sklenička denně ideálně nalačno v ranních hodinách (ne déle než v 8 hodin) bohatě postačí.

Naprostou nutností je také kvašená zelenina v jakékoliv podobě, a to ideálně domácí, případně kupovaná v BIO kvalitě (kimchi, kysané zelí, kvašená červená řepa atd.) Stačí jedna lžička ke každému většímu jídlu. Co se potravy týká, nejlepším zdrojem je kvalitní červené maso, opět ideálně v BIO kvalitě. Vstřebávání železa je narušováno pitím kávy a zeleného čaje a také konzumací vajec a sójových výrobků. Buďme tedy s jejich konzumací opatrní, pokud se nás problémy s nedostatkem železa týkají.